Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).
--------------------------------------------------------------------------------
Trein staat op vertrekpunt (Den Haag CS) en ik zit helemaal voorin op het balkon, vlak bij de machinist. De trein moet vertrekken, HC geeft fluitsignaal, sluit deuren, ook die bij mij en loopt door het deurtje naar de Mcn.
Mcn: "Euh.... heb jij de sleutel, anders kunnen we niet weg."
HC: "Nee hè? Die zou jij bij je moeten hebben."
Mcn: "Nou da's een mooie boel, wat doen we nu?"
HC: "Ja, het is niet mijn verantwoordelijkheid..."
Mcn: "Ja... eh roep maar wat om of zo."
"Goedemorgen dames en heren, welkom op deze trein. Wegens een technisch mankement kan deze trein helaas niet vertrekken, de machinist denkt dat hij het probleem binnen vijf minuten heeft opgelost."
Ondertussen komt de machinist buiten voorbijlopen, en even later weer terug, nu met sleutel. Even later weer fluitsignaal en trein vertrekt... Slechts vijf minuten vertraging.
In Naarden-Bussum, waar een eiland-perron is met restauratie: "Dames en heren, wij naderen station Naarden-Bussum... En HC, doe mij maar zwart zonder suiker".
Gehoord via de intercom op A'dam CS: "Dienstmededeling voor . Twee ijsjes alsjeblieft."
"Dit is de trein naar Den Haag Centraal. Deze trein zal stoppen bij elke gelegenheid die is aangebracht om u het uitstappen te vergemakkelijken."
De stoptrein van Utrecht CS naar Tiel nadert station Geldermalsen. "Dames en Heren, thans naderen wij station Geldermalsen, deze trein zal verder rijden als intercity richting Tiel en zal niet stoppen op de tussenliggende stations".
Enfin algemeen paniek in de trein, totdat iemand er achter kwam dat er tussen Geldermalsen en Tiel geen stations meer zijn.
Dames en heren, welkom aan boord van deze trein naar Geldermalsen. Wij hopen over ongeveer een uur aldaar aan te komen. De temperatuur in Geldermalsen is 18 graden Celsius, licht bewolkt. Wij rijden op 1 meter boven het maaiveld en wensen U een goede reis.
Conducteur bij vertrek trein vanaf Enschede: "Tsjoeke tsjoeke tjsoek we vertrekken nu vanaf Enschede."
Omgeroepen in de stoptrein van Zwolle naar Vlissingen, die op een ongelooflijke hoeveelheid stations stopt:
"Dames en heren, u bevindt zich in de stoptrein van Zwolle naar Vlissingen. Deze trein zal stoppen te "Wijhe, Olst, Deventer,...(en zo gaat dat lange tijd door)...Goes, Middelburg en Vlissingen." Daarna was het even stil, toen zei de omroepende conductrice: "En dat deed ik helemaal uit het hoofd!"
De volgende omroep komt uit de stoptrein Rhenen - Utrecht CS: "Collega's, studenten en betalende passagiers wij naderen nu (enz. enz.)"
"Een wit, een halfje bruin en één melk. ....." (stilte)
"..... Sorry, verkeerde briefje."
"Wij naderen station Utrecht".
"Geachte dames, heren en studenten, over enkele ogenblikken kunt u aan de horizon de skyline van Zwolle zien opdoemen..."
"Op mijn radar zie ik dat wij station Baarn naderen"
bij het naderen van station Eindhoven in de IC: "dames en heren, over enkele ogenblikken landen wij in Eindhoven"
In de trein stoptrein Oldenzaal - Hengelo Oost - Hengelo (meer stops zijn er niet), in de tijd dat er nog een trein reed waar je deuren altijd open kon schuiven tijdens de rit. Bij het instappen in Oldenzaal, de conducteur: "Welkom dames en heren in de intercity naar Hengelo. Onderweg zullen we alleen stoppen op alle intercitystations." Even later, we naderen hengelo oost, de conducteur "En dan nu het enige station in Nederland met zes-en-twintig o's in de naam... Hengelooooooooooooooooooooooooost"
"Over enkele minuten rijden wij station Ede-Wageningen binnen. Na een korte stop rijdt deze trein verder naar de Albert Heijn."
"Goedemiddag. Het vorige station was Hilversum Noord"
In de trein van Rotterdam naar Delft:
"En als ik het rijtje goed uit m'n hoofd geleerd heb komen we nu bij station Delft Zuid..."
(Aangekomen in Delft Zuid)
"U heeft geluk... dit ís station Delft Zuid."
"We naderen station Tilburg, of ... nee we zijn er al!"
Het eindpunt Dordrecht werd door de HC/MCN gemeld toen we al stil stonden met een vrolijk: "Zo. We zijn d'r".
Bij het binnen rijden van Arnhem CS:
mcn: "Dames en heren, we naderen station Arnhem. U wordt verzocht over of uit te stappen" ... (stilte) ... "We zijn er bijna, we zijn erg bijna, maar nog niet helemaal ....."
Eind 1996 in de intercity van Heerlen naar Den Haag: We kwamen aan bij station Breda. De conducteur roept om: station dordrecht... (stilte) ...station Breda-Prinsenbeek... (stilte) ...station... (stilte) ...verdorie waar zitten we eigenlijk?
Dames en heren, wij mogen station Amf nog niet in, ze willen ons niet hebben!
Bij het naderen van Eindhoven: "Rechts ziet U het PSV-stadion, de grootste Philips broodrooster van Nederland."
In de trein van Eindhoven naar Den Bosch: "Dames en heren, over enkele ogenblikken komen we aan in 's-Hertogenbosch; deze mooie stad wordt ook wel Den Bosch genoemd. Verder staat nog op het menu Utrecht CS, Amsterdam Amstel, Amsterdam CS, Amsterdam Sloterdijk en als toetje Haarlem."
Ergens in 1994, stoptrein Nijmegen-Den Bosch:
"Ravenstein, stationnetje Ravenstein."
Even later: "Oss-west, thuis best."
Bij aankomst in Den Bosch verteld de conducteur met een zeer langdradig verhaal dat het eindpunt in zicht is en dat iedereen vriendelijk wordt verzocht over- dan wel uit te stappen en zijn spullen mee te nemen. Hierop antwoordt de machinist: "Winnen ze ook een keer met voetballen, is hij meteen vrolijk."
Komt de conducteur weer: "Ja, maar het was wel een verdiende overwinning."
De trein nadert station Duiven. De conducteur kondigt dit als volgt aan: "Het volgende station is station Duiven, roekoe roekoe!"
Purmerend, een oud stationnetje met slechts twee sporen. "Dames en heren: En nu Purmerend Centraal Station!"
Vlak voor de carnavalsperiode: "Dames en heren, het volgende station is station Oeteldonk. Deze trein zal nog stoppen te Lampegat, ..."
"Dames en heren, station en cafetaria Gramsbergen." (Het stationsgebouw in Gramsbergen huisvest tegenwoordig een kroeg/cafetaria)
"Dames en heren, wij naderen nu station Barendrecht. (korte stilte) Nou ja, station......."
Op het bustraject van lijn 126 kondigt de buschauffeur aan, voordat er wordt gestopt bij station Holendrecht: "Dames en Heren, bij station Holendrecht krijgt u een nieuwe chauffeur. Zo nieuw, hij glimt nog."
"Het volgende station is Driebergen-Zeist. Rechts Driebergen, links Zeist".
Na een verhaal over overstappen:
"... als alles tenminste zo verloopt zoals de makers van het spoorboekje dit zich ook hadden voorgesteld".
Te Apeldoorn: "Aan de overkant van het perron staat de rokende potkachel voor de richting Zutphen".
"Goedemiddag dames en heren, over enkele ogenblikken station Enschede. In Enschede wordt deze trein niet gesplitst, U hoeft dan ook niet te letten op de nummers aangebracht boven de schuifdeuren. Deze nummers zijn: 4216 en 4096. Daar deze trein dus niet wordt gesplitst zijn de nummers niet echt belangrijk. Wat echter wel belangrijk is, is dat u in Enschede veilig uitstapt! Tot ziens en een prettige dag!"
"Wij rijden over enige ogenblikken station Schiphol binnen. Reizigers voor de richtingen New York, Londen, Moskou, Santiago de Chile, ... etc. etc." (de conducteur in kwestie hield het lang vol!)
Bij een van de eerste ritten van een dubbeldekker: "Dames en heren, thans naderen wij station Amsterdam Sloterdijk. Het bovenste gedeelte van deze trein zal doorgaan als ..."
De trein staat voor inrijsein Den Haag CS (kopstation) en HC roept het volgende om: "Dames en Heren. Op zit moment staan we voor de grootste sjoelbak van Europa. Alle vakjes zitten vol. We zullen moeten wachten tot er een vakje leeg is".
En bij het naderen van Den Haag CS (de sjoelbak dus) Den Haag centraal: "Vandaag hebben we 11 punten gehaald." (spoor 11).
"Dames en Heren, Jongens en Meisjes, Kleuters en peuters: Op de achtergrond hoort U de conductrice zingen. Wij naderen Amsterdam CS. U wordt verzocht hier uit te stappen, dan wel over te stappen, dan wel de conductrice te feliciteren omdat ze vandaag één jaar met haar vriend samen woont".
In stoptrein Enschede-Zwolle, bij aankomst in Zwolle: "Dames en Heren, dankzij de intense inspanningen van onze Conducteur, hebben wij het voorrecht om over enkele minuten het station Zwolle binnen te mogen rijden."
"Dames en heren, wij rijden nu station Utrecht binnen. De meester wordt bedankt. Deze kanjer heeft er voor gezorgd dat wij op tijd in Utrecht zijn aangekomen. Meester, een goede dienst verder. Dames en heren, een prettige avond verder".
"Dames en heren, wij naderen Utrecht CS. Deze trein kan en zal niet verder rijden. U wordt allen dan ook vriendelijk verzocht uit te stappen. En denkt U bij het verlaten van de trein: 'De trein is zo gek nog niet'".
"Eindpunt van deze trein. U wordt allen verzocht vriendelijk uit te stappen".
Net voordat de Intercity van Groningen naar Schiphol binnenreed, riep de conducteur ongeveer het volgende bericht:
"On behalf of our captain and the crew, we thank you for flying Dutch Railways and wish you a pleasant journey." Zeker vroeger voor KLM gewerkt...
"Station Amsterdam CS, en verder gaan we niet!"
"Dames en heren, dit is het eindpunt van deze trein, kijk uw buurman of buurvrouw maar eens een keer goed aan, u ziet elkaar waarschijnlijk nooit meer"
En een keer bij het naderen van Den Haag CS: "Dames en heren, wij naderen nu Den Haag Centraal Station, het eindpunt van deze trein. Wij verzoeken u allen uit- of over te stappen. Ik zou graag nog met u verder gaan, ik vond het erg gezellig, maar helaas houdt het spoor hier op."
Gehoord op een zomerse avond: "Dames en heren, we naderen Leuven, eindstation van deze trein. Het personeel van de NMBS wenst u een zwoele nacht met veel jeuk en een te korte arm."
Conducteur bij aankomst Den Haag CS: "Over enkele ogenblikken naderen wij station Den Haag CS, dit is het eindpunt van deze trein. U wordt vriendelijk verzocht allen de trein bij voorkeur via de deuren te verlaten."
"Dames en heren, wij naderen station Tiel. Dit station is het eindpunt van deze trein. Denk bij het verlaten van de trein aan uw bagage ... ... en uw schoonmoeder."
"Dames en heren, we naderen nu station Amsterdam centraal. Denkt u niet alleen aan uw bagage, maar neemt u het ook mee."
"... eindpunt van deze trein. Denkt U bij het uitstappen even aan uw bagage, aangezien het omgekeerde zelden voorkomt".
"Dames en heren, denkt u bij het verlaten van de trein alleen aan uw eigen bagage!"
Trein Utrecht-Leiden: op het eindpunt te Leiden CS melt de conducteur "Denkt u allen om het ABC'tje?", "voor passagiers onder u die dit niet weten: Afstapje, Bagage en de Conducteur!"
"Goedemiddag dames en heren, jongens en meisjes, opa's en oma's, neefjes en nichtjes, ooms en tantes, vaders en moeders, broertjes en zusjes, schoonvaders en schoonmoeders, achterkleinzonen en achterkleindochters, wij naderen de stad Grrrrrrrrroningen. Denkt u bij het verlaten van de trein om uw jas, paraplu en hoed, anders ligt-ie straks bij het verloren goed. Station Grrrrrrrroningen."
"Willen de eigenaren van de fietsen die op het balkon staan zich naar hun fietsen begeven, dan kan ik de plaatsbewijzen controleren."
Na een minuut of vijf:
"Hier volgt een herhaling van de mededeling voor de de eigenaren...."
Na nog eens vijf minuten:
"Wanneer de eigenaren van voornoemde fietsen zich niet nu bij mij melden, zijn de ventieltjes van hun fietsen bij de hoofdconducteur te verkrijgen!"
In de zomer van 1993 (het heeft wekenlang geregend) zat ik met mijn vriendin in de trein tussen Nijmegen en Utrecht. We lieten tijdens de controle onze kaartjes zien (3-dagen zomertour) maar de conducteur zei dat ze niet geldig waren. Het was immers geen zomer...
Trein van Amsterdam naar Beverwijk, conducteur komt binnen: "Goede middag dames en heren, heeft u allemaal een geldig plaatsbewijs?", (korte stilte), "Ja?, fijn zo, goedemiddag."
Twee conducteurs komen de coupe binnen: "Hier zijn de knippendales!!"
Op Amersfoort CS in de verlate stoptrein naar Ede-Wageningen. Conducteur: "Dames en heren. zoals u kunt zien aan uw linkerhand staat er een trein vol auto's naast ons, we wachten even met vertrekken tot deze weg is."
... (pauze)
"Voor de mensen die achterstevoren zitten: Dames en heren. zoals u kunt zien aan uw rechterhand staat er een trein vol auto's naast ons, we wachten even met vertrekken tot deze weg is.
Een jaar of vijf geleden, op station Eindhoven werd omgeroepen dat de stoptrein naar Tilburg-West 5 minuten vertraging heeft. Degene die mij deze uitspraak doorgegeven heeft, vroeg aan een perronopzichter wat de reden daarvan is, aangezien Ehv het begin station was. Het antwoord van de man was: "U moet het niet verder vertellen hoor, maar uuuh..., we zijn hem kwijt."
Zaterdag van Gn naar Ut gereden, v.8.18. Om 9.53 in Amf (mooi op tijd) maar om 10.00 werd er omgeroepen "Dames en Heren we lopen enige minuten vertraging op doordat de machinist ontbreekt"
Huh? ging er door de trein. De conducteur legde desgevraagd uit dat de dienstroosters van de machinisten niet aangepast waren aan het feit dat de geplande werkzaamheden tussen Ut en Bhv wegens de vorst afgelast waren. De machinist wist dus niet beter dat hij maar tot Amf moest en hij moest dus achter de koffie weggehaald worden: Ut a+7
Bij aankomst in Deventer, in de IC naar Enschede:
"Dames en heren, wij wachten enkele minuten op de aansluitende bus uit Zutphen. Wegens een ongeval tussen Deventer en Zutphen worden de passagiers..." (deuren van trein gaan dicht) "... daar met bussen vervoerd. Onze excuses voor het ongemak." (onze trein rijdt weg)
In de stoptrein vanaf Utrecht CS naar Baarn, die vanwege een ongeval ongeveer 1,5 uur vertraging had werd ons in Den Dolder gemeld, nadat we daar ook weer stil moesten staan:
"Tja, dames en heren, het wil nog niet zo vlotten he?"
In de stoptrein Baarn-Utrecht na een noodstop, vertrek, vertraging:
"Dames en heren, we staan in de file."
"Dames en heren, in verband met een nog onbekende oorzaak van vertraging op het baanvak Ut-Amf in combinatie met het minimaliseren van het percentage reserve personeel en in combinatie met het dalen van het motivatie peil tot nihil is het vooralsnog niet mogelijk deze trein van 16:00 uur van Amf naar Shl te laten rijden. Men kan op dit moment helaas niet over geschoold personeel beschikken dat én in dienst is én gerechtigd deze geweldige intercity 22 minuten eerder op Shl te laten zijn ..."
"Ik had het eerder willen zeggen, maar nu dan zie ik Woerden leggen." (Na enige vertraging onderweg van Rotterdam naar Amsterdam.)
Jaren geleden bij het wachten op de metro in de spitsdienst met een frequentie van 7,5 minuten werd de volgende mededeling omgeroepen: "De metro heeft een vertraging van 7,5 minuten....... "
Onderweg naar Emmen: (enkelbaans) "Dames en heren, NS zijn nieuwste paradepaardje staat wederom stil tussen Ommen en Mariënberg. Wij kunnen er niet omheen, dus wij wachten wel even tot het takelbedrijf komt, geniet u verder van het prachtige uitzicht (nou ter hoogte van Ommen is er helemaal niets te zien dan groen!)
Halverwege het traject, midden op de Veluwe, stopt de trein om onverklaarbare redenen. Minutenlang gebeurt er helemaal niets, de mensen worden onrustig. Opeens een krakende intercom en de machinist of conducteur doet de volgende mededeling: "Goedemorgen, dames en heren. We hebben het er over gehad maar we gaan dóór. Deze trein rijdt verder naar Amersfoort, Utrecht en heeft als eindbestemmming..." Vervolgens rijdt het hele handeltje weer en komen we met een kleine vertraging in Amersfoort.
Na een vertraging van ruim 20 minuten op Rotterdam CS en steeds langzaam rijden en minutenlang stilstaan, naderden we dan toch eindelijk het station Utrecht CS. Er werd omgeroepen:
"Het is deze supersnelle snelheidsrecordbrekende bolide uiteindelijk toch gelukt om Utrecht CS te bereiken, bedankt voor uw geduld." Ondanks de ontberingen van de reis verlieten een hoop mensen glimlachend de trein.
De IC van Ehv - Ut, vertrokken vanuit Ehv met ongeveer 15 min. vertraging. Na ongeveer 1.5 uur in Ut, omroepbericht: "Dames en heren, we hebben het toch nog gered..... Utrecht CS."
Hilversum, zomer 1995. Het wachten is op de trein naar Utrecht en als het tijdstip van vertrek al is verstreken, is duidelijk dat de trein vertraging heeft. Iedereen kijkt met uitgestreken gezichten naar de luidsprekers. En ja hoor, daar komt het omroepbericht:
"Dames en heren, de stoptrein naar Utrecht heeft een vertraging van ongeveer 4 minuten en 23 seconden..."
Trein stopt ergens midden in de weilanden. Na 5 minuten, conducteur over de intercom: "Dames en heren, hij doet het niet."
5 minuten later, trein vertrekt weer: "dames en heren, hij doet het weer!"
Na vanuit Zwolle in verband met een defect tussen Zwolle en Amersfoort via Apeldoorn naar Amersfoort te zijn gereisd, bleven we vlak voor Amersfoort midden in de weilanden staan. De mededeling van de conducteur was: "We hebben een stroomstoring en staan daarom stil. Maar, U heeft geluk, wij hebben nog verwarming, andere treinen die ook stil staan niet."
Vorig jaar was er een grote stroomstoring in het midden des lands. Uiteraard had het treinverkeer daar enorm veel last van. Ik wist nergens van en stond dus nietsvermoedend op het station van Deventer te wachten op de trein richting Amersfoort. Toen weerklonk het onder treinreizigers gevreesde 'Ding-Dong', gevolgd door een met veel uuh's en stiltes door- spekt verhaal over stroomstoring en niet bereikbare stations. Het bleef weer even stil, waarna de onsterfelijke woorden volgden "Hier volgt het reisadvies van de Nederlandse Spoorwegen: reis niet!"
Op een zondagochtend, de allereeste intercity richting Heerlen, vanuit Amsterdam. Ik zat helemaal alleen in een wagon. Komen we bij Boxtel. Trein rijdt op volle snelheid. Plotseling valt alles stil. Geen stroom meer. Roept de conducteur om: "dames en heren, iemand heeft de stekker er uit getrokken, zodra we deze gevonden hebben steken we 'm er weer in en rijden we verder..." een tijdje later was het geregeld: "we hebben de stekker gevonden en gaan weer proberen te rijden". Vertraging: 1 uur.
Juni 1995, de trein was zojuist vertrokken uit Utrecht naar het pittoreske 's-Hertogenbosch. 5 minuten na CS staat hij in het weiland stil. Ikzelf zat achterin op een zgn. "tussenstukje" - juist het tussenstukje waar ook de bartender zit. De deur gaat van buitenaf open... (Het enige wat je ziet zijn de twee hoofden van de machinist). Een vrouw naast mij kijkt de conducteur aan en vraag wat er aan de hand is. De conducteur antwoord met een stalen blik: "We hebben een lekke band, en nu weten we dat de man van het koffiekarretje altijd een krik bij zich heeft."
De man van het koffiekarretje gaat gewoon naar zijn hokje en rommelt wat, en zegt dat hij hem niet bij zich heeft. "Ah", zegt de conducteur, "daar zie ik de machinist al met een krik."
De vrouw naast mij vraagt werkelijk bloedserieus hoe lang het wisselen van band ongeveer gaat duren... De conducteur de koffieman en ik komen werkelijk niet meer bij, terwijl de mevrouw echt zo zat te kijken van, hoezo stel ik een domme vraag...
Tijdens een schoolreisje kreeg een treinstel spontaan last van een technische storing. Na een kwartiertje staren naar de koetjes en schaapjes in het weiland kwam de trein weer 'stuipend' op gang. Een klasgenoot draaide z'n raampje open en schreeuwde: "Effe shoke, meester!!!"
Heel lang geleden met een defect mat54 ooit zelf gebruikt:
"Dames en heren, er is goed nieuws en slecht nieuws."
"Het slechte nieuws is dat alle motoren defect zijn."
"Het goede nieuws is dat u niet in een Boeing 747 zit."
Of men het leuk vond? Geen idee, maar ik was in ieder geval niet blij met deze defecte trein.
"In deze trein is railtender-service. Vandaag is er in de aanbieding: koffie met een Luikse wafel voor f5,25. (Pauze) Trouwens, ik heb nog maar één Luikse wafel."
Over de intercom werd omgeroepen dat er RailTender service aanwezig was in deze IC van Utrecht naar Apeldoorn.
En dan na een korte pauze verder: "Tijdens deze rit zal de RailTender van voren en weer naar achteren door de trein hobbelen en worden voortgeduwd door een zoogdier. Gelieve het zoogdier niet te voeren!"
Omroep van de railtender: "Dit is de steward. Welkom aan boord van dit toestel."
In de middagspits tussen Amsterdam en Utrecht. Door een seinstoring bij Abcoude worden de
IC's van de series 800 en 900 (Haarlem - Eindhoven en Haarlem - Maastricht) omgeleid via Hilversum, en vervallen de IC's 3500 (Amsterdam - Eindhoven). In de resterende Intercity uit de serie 3000, Den Helder - Nijmegen, staan, na vertrek uit Duivendrecht, ongeveer drie personen per vierkante meter gangpad. Dan volgt de mededeling: "In deze trein is railtender-service aanwezig. De aanbieding van de week lijkt me niet van belang omdat ik door de drukte niet naar u toe kan komen. Ik wens u een goede reis."
Op station Eindhoven: "Zoef, zoef, spoor 4a."
Gehoord in de hal van A'dam CS: Hier volgt een dienstmededeling. Klaas, neem ook koffie mee voor Jan. Herhaling: Klaas, neem ook koffie mee voor Jan. Einde van deze dienstmededeling.
Enige jaren geleden gehoord op het station Utrecht: "Hier volgt een dienstmededeling voor Meneer X: Een prettige vakantie gewenst. Meneer X een prettige vakantie."
Afkomstig van station Eindhoven. "De intercity naar Haarlem zal vandaag gewoon rijden."
Tijdens de installatie van de omroepinstallatie op de nieuwe perrons op station Amersfoort: [Ding dong] "Dames en heren...", korte stilte en vele verschrikte blikken op horloges en de vertrekborden, "...dit is een test".
Gehoord op Centraal Station Amsterdam via de omroep: "Geachte reizigers langs spoor 14, wilt u nog niet instappen in de gereed staande trein, want de deuren kunnen niet open......"
Vorig jaar speelde Michael Jackson in de amsterdam ArenA. Op een van de metro stations (te zien door camera's) stonden overduidelijke fans te wachten op de metro. Toen op de radio Michael Jackson werd gedraaid was het niet echt moeilijk om deze muziek via de omroep te laten horen. Als dank kregen wij dan ook een dansvoorstelling.
"Willen de reizigers die op spoor vier de Intercity hebben gepakt hem a.u.b. terug zetten, we hebben hem hard nodig"
Net na Amsterdam RAI, waar de huishoudbeurs is geweest roept de conducteur om: "Goedenavond dames en heren, met de nadruk op dames. Wilt u ophouden met denken ... over hoe u uw aankopen thuis moet verantwoorden?" Blijkbaar had de conducteur in kwestie ervaring op dit gebied...
Ik zat in een extra trein van schiphol naar de RAI tijden de huishoudbeurs. Bij aankomst riep de machinist het volgende om: "We nadere station Amsterdam Rai. Dames veel plezier en heren... Veel sterkte!!"
Bij de eerste rit door een spoorwegtunnel (ik weet niet meer welke): "Dames en heren, aangezien het vandaag de eerste keer is dat wij door zullen gaan, wordt u vriendelijk verzocht voor de zekerheid even te bukken."
"Dames en heren, de machinist wil u allen graag verrassen, we komen nu aan te Assen. Nu nog een mededeling voor de jonge reizigertjes onder ons, de jongste conducteur is vandaag jarig en hij heeft een grote zak met flippo's bij zich die hij graag ronddeelt".
Enkele seconden later een andere stem: "Ja, zo kan ie wel weer he?"
En inderdaad kwam de conducteur langs met flippo's!
Tijdens de hoge waterstand van de Maas:
"Dames en heren, hier volgt een mededeling in verband met de hoge waterstand. Wilt U alstublieft de raampjes dichthouden, anders moeten we straks de trein dweilen ..."
Ten tijde van de overstromingen in Limburg nadert de IC Ht - Ehv station Ehv. Vanwege de overstromingen is dit het eindstation. De conducteur roept om: "Dames en heren; dit is het eindstation van deze trein, Op perron ... staat klaar . Dit is het eindpunt van deze trein" klik. einde bericht. Even later: klik "En op perron 5 ligt de boot naar Limburg."
Enige jaren geleden gehoord op in de Flevolijn, in de spits op het viaduct over de A1 (waar toen een gigantische file stond richting Amsterdam): "Dames en heren, als u nu even rechts uit het raam kijkt bent u blij dat u in de trein zit"
Op een zondag in de IC Nijmegen - Utrecht (22:21):
"Goedenavond dames en heren, over enkele ogenblikken rijden wij station Utrecht binnen. Mijn excuses dat er niet naar kaartjes gecontroleerd is maar ik zit hier eenzaam en alleen ziek te wezen ergens achterin de trein. Prettig weekend verder en tot volgende week dan maar".
In een extra trein naar Utrecht in mei '92 riep de conducteur na ieder station om: "Dit is de extra trein naar Utrecht CS. Deze trein zal stoppen bij alle stations, behalve bij Vleuten." We komen bij Vleuten, en....hij stopt. Toen we daar weer wegreden, zei de conducteur: "Dit de extra trein naar Utrecht CS. We zijn lekker toch nog gestopt in Vleuten." In Utrecht aangekomen: "Dit is station Utrecht CS. U wordt allen vriendelijk verzocht om uit te stappen. Vergeet bij het verlaten van de trein niet uw kinderen uit het bagagerek te halen." Het was namelijk een beetje druk...
In de laatste stoptrein van eindhoven naar den bosch, trein was al laat totdat we het bericht kregen: "Dames en Heren even geduld a.u.b., de machinist van deze trein zit vast op het toilet. Het kan nog even duren voordat we de reis kunnen voortzetten."
******* Skkkrriieeeeeeeek *******
Machinist: "Sorry, ik had even m'n aandacht bij m'n kopje koffie."
In de intercity van Amersfoort naar Apeldoorn: "Dames en heren, wanneer u nu naar rechts kijkt ziet u het Barneveldse ballon festival. Aan dit jaarlijks terugkerend evenement doen ook dit jaar weer vele hetelucht ballonnen mee, waaronder enkele zogenoemde special shapes.... " enz.
Het was in het schooljaar 1986-1987 in de trein van Schagen naar Alkmaar. In Schagen zijn twee perrons met daartussen een overgang over de rails. Toen de trein uit Den Helder in Schagen aan kwam, staken er nog snel een aantal mensen van beide kanten over, onder de slagbomen door, naar het andere perron.
Dit was voor de machinist aanleiding om, even later toen de trein richting Alkmaar was vertrokken, om te roepen: "Dames en Heren, als u dan toch allemaal dood wilt, gaat u dan achter elkaar op de rails staan. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker" Inmiddels is de overgang over de rails van het ene naar het andere perron vervangen door een tunneltje.
Ergens in 1994, stoptrein Nijmegen-Den Bosch na vertrek vanaf station Oss-west: "Wil die jongeman die net zo nodig vlak voor de trein moest oversteken zich goed realiseren dat hij nog veel lelijker kan worden dan hij nu reeds is."
"Dames en heren,
Of u nou staat, ligt of zit,
dit is het einde van de rit."
Gehoord in de trein tussen Geldermalsen en Dordrecht:
"Dag mevrouw, dag meneer,
Dit is de eindbestemming helaas alweer,
Denkt u op het einde van deze rit,
Om uw persoonlijke bezit.
Dag mevrouw, dag meneer,
Tot de volgende keer maar weer."
"Het ziet er naar uit dat het nog even gaat duren,
maar namens de N.V.,
het is misschien een cliché,
excuses voor het ongemak:.
"Dames en heren' vergeet u bij het verlaten van de trein
niet uw jas, tas of paraplu,
want het regent nu!
En vergeet ook niet uw pet,
want anders blijft hij liggen in het net!"
"Doe machinist en conducteur geen verdriet en vergeet uw bagage niet"
Trein van Den Haag HS naar Rotterdam, vlak voor Rijswijk:
"Kent u mevrouw van Dijk? Zij ziet zo wit als een lijk, dit is station Rijswijk!".
Even later vlak voor Delft: "Een is van twee de helluft, wilt u meer leren, gaat dan studeren. En dat doe je hier in Delluft"
In de stoptrein Arnhem Velperpoort-Arnhem werd omgeroepen:
"Van hot naar her, van haar naar hem, u nadert station Arnhem."
Station Delft,
Station Delft,
Voor u misschien het eindpunt
Voor mij nog niet de helft...
Enige jaren geleden gehoord in de trein van Amsterdam naar Diemen:
De conducteur: "Voor een ieder die dit hoort, dit is station Muiderpoort."
Even later: "Voor alle mensen en enzymen, dit is station Diemen"
In de stoptrein Zutphen - Arnhem - Utrecht: "Station Dieren, willen alle dieren uitstappen." Even later: "Station Rheden, willen alle mensen met een reden uitstappen."
In de Thalys: "... will be arriving at Amsterdam Central Station were this train will terminate".
Op de trein naar Brussel was er een steward van Wagon-Lits uit België. Na Schiphol wist hij in het Duits te melden dat:
"... ein mini-bar service an Bord dieses Zug ist ...", en na een pauze van enkele seconden: "... und er kommt langs".
En in het Engels werden alle vooroordelen over Nederland als Narcostaat bevestigd met:
"Welcome to Holland. ... We wish you a happy trip".
Een mooie uitspraak bij Schiphol is altijd:
"Passengers for the direction of Amsterdam Central Station are kindly requested to change at Schiphol Airport." (In plaats van "to change trains").
Bij vertrek vanuit Den Haag: "Dames en heren, welkom in de stoptrein naar Utrecht Centraal. Deze trein zal stoppen op alle tussengelegen stations, en wel Voorburg, Zoetermeer, Zoetermeer oost, Gouda, Gouda Goverwelle, Woerden, Vleuten, en als eindbestemming Utrecht Centraal." Hierna ging de HC rustig verder: "Ladies en Gentlemen, welcome in the local train to Utrecht Central ..... " (inmiddels kwam het eerste station al in zicht), maar ook nu ging de HC rustig verder: "Sehr geehrte Damen und Herren, ....." Inmiddels waren de eerste weddenschappen al afgesloten, en jawel hoor: "Bonjour, Mesdames et Messieur, ....."
In de IC van A'dam naar Vlissingen: Deze trein zal worden opgesplitst te station Roosendaal. Het voorste treinstel zal daarna.... Dit werd vertaald met: "In Roosendaal this train will be taken apart. The front...."
De stoptrein vanuit Gouda naar Utrecht nadert Utrecht CS en de conducteur roept om "Dames en heren, waar ik heen ga weet ik wel, maar waar komt U-te recht?"
"Dames en heren, over enkele ogenblikken naderen wij station Mariaho-even, Wij zullen er niet stoppen."
Op het traject Geldermalsen- Dordrecht hebben we een keer een lollige conducteur gehad:
"Wij naderen Beest met een d."
"Wij naderen Gurkum, Gorkum of Gorinchem."
Nog niet zo heel lang geleden, op maandagochtend tegen half negen gehoord in de trein van Den Haag naar Heerlen: een conducteur met een heeeel sterk Haags accent (waardoor iedereen in de trein een lach niet onderdrukken kon): "Dames en here, ut volgende station is Êndhauve. Na Êndhauve zâh dn verder rêde as Intersity naah Weêht, Roermond, Sittagt, Gelein Aus en de êndbestemming is Heâhle. Nu eêhs: station Êndhauve!"
|